De beste boeddhistische media-items van 2022

Het jaar loopt ten einde, de Bodhi-redactie waarvan ik ook deel uitmaak, blikt terug. Wat waren de favoriete films, podcasts, meditaties, boeken en artikelen van het afgelopen jaar? Lees hier alle aanbevelingen van de redactie.

Aanbeveling van Bay Hagebeek
Boek: ‘Een klein leven’

‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara is een dik en heftig boek. Wat mij trof waren de intenties van de extreem getormenteerde hoofdrolspeler Jude om zijn leven met de weinige mensen die hij vertrouwt tot een succes te maken. Jude is een gevangene van pijn. Hij voelt zich ultiem vernederd en beschadigd door wat hij heeft meegemaakt. Zijn enige uitweg om hiermee om te gaan is het creëren van nog meer pijn.

Mijn boeddhistische blik hielp me dit leven, getekend door zoveel niet te bevatten lijden, te lezen. Het benam mij alsnog regelmatig de adem. Er is een uitweg uit het lijden, zei de Boeddha. En dat klopt, ook voor Jude. Er was ook kritiek op dit boek. Het zou te veel en te heftig zijn en daardoor ongeloofwaardig. Voor mij bleek het een vorm van heling met zich mee te brengen. Dat kwam in de vorm van Jude’s verlangen om normaal te zijn, ondanks alles wat hij als mens heeft meegemaakt.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.