2024 – Unsui Training: een zen pelgrimage

Over hoe het (zen-)boeddhisme kan bijdragen aan opnieuw leren samen leven in een fysieke gemeenschap in plaats van in ons hoofd en op social media.

Over mij
Mijn naam is Bay Hagebeek (1972). Ik schrijf op deze website, spreek en ‘directeur’ (bij ZinVolledig), heb twee prachtige kinderen en ben opgeleid als meditatieleraar (USA).
In mei en juni 2023 heb ik in een camper door Europa gereisd. Het was fantastisch om zo’n lange tijd met mijn gezin te zijn en met elkaar deze belevenis te delen. De vrijheid en ruimte die reizen met zich meebrengt, deed ons allemaal goed en we hebben veel moois gezien.

Zoals dat meestal gaat, heeft deze tijd heeft mij een aantal inzichten opgeleverd. Ik wil meer ruimte maken voor de zorg en het samenzijn met mijn kinderen. Daarnaast voel ik, na een aantal voor mij intensieve jaren, sterk de behoefte mij te focussen op mijn eigen boeddhistische beoefening.

Nieuw schrijfproject: Unsui Training
Dit bracht mij tot een nieuw schrijfproject Unsui Training. Ik ga op zen-pelgrimage door het leven in de 21ste eeuw. Ik onderzoek welke waarden, zienswijzen, rituelen en gebruiken vanuit het (zen-) boeddhisme bijdragen aan opnieuw leren samen leven in een fysieke gemeenschap.

Schijven is voor mij, naast meditatie, een krachtige manier om aandachtig in het leven te verblijven, mede omdat ik mijn schrijfwerk deel met de wereld en op die manier steeds te werk ga volgens het boeddhistisch achtvoudig pad.

Betekenis Unsui
unsui 
(Japans). Deze term betekent letterlijk ‘wolk en water’ en beschrijft Ch’an- of zen-monniken die, nadat ze de verlichting (satori) hebben bereikt na een eerste periode van training onder hun eerste meester, op pad gaan op zoek naar andere meesters.

Dit wordt gedaan om óf hun ontwaken tegen hen te testen óf om het samen met hen te verdiepen. De term verwijst naar het ontbreken van een vaste verblijfplaats gedurende deze periode. Het hedendaagse gebruik verwijst ook naar eenvoudige beginnende monniken.

Reis je met mij mee?